HOME ABOUT THIS SITE CONTACT US
VORES SMÅ VENNER MYRERNES VERDEN- Harun Yahya
"VORES SMÅ VENNER MYRERNES VERDEN"

 Myrer har flere af deres egne slags i denne verden end de fleste andre levende skabninger. For hver 700 millioner myrer der kommer til denne verden, kommer der kun 40 nyfødte mennesker. Med andre ord er antallet af myrer i verden langt højere end antallet af mennesker.


Bladskærermyrer er dygtige skræddere. De kombinerer blade ved at trække dem fra to sider og syr bladene sammen. På denne måde laver de et hyggeligt hjem til sig selv.

Myre-familier er også meget store. Du har f.eks. sikkert en familie på 4-5 personer. Men i en myre-familie er der sommetider millioner af myrer. Tænk nu blot lidt over dette: hvis du havde millioner af brødre og søstre, ville det så kunne lade sig gøre for Jer at leve i det samme hus? Sikkert ikke!

Myrernes forbavsende egenskaber stopper ikke her. Til trods for det faktum, at millioner af dem lever sammen, har de ingen problemer med hinanden, ingen forvirring og ingen uorden. De lever et meget veltilrettelagt liv, hvor alle adlyder reglerne.

Nogle myre-arter laver skrædderarbejde, andre dyrker deres egen føde ligesom landmænd, og nogle driver endda også små bondegårde hvor de opdrætter nogle mindre dyr. Ligesom mennesker opdrætter køer og bruger deres mælk, opdrætter myrer små bladlus og bruger deres mælk.

Men lad os nu høre, hvad Omar har at fortælle om myrernes verden:

Omar: Første gang jeg lagde mærke til ham, var da jeg så hans lillebitte hoved dukke op af jorden. Hans hoved tiltrak min opmærksomhed, da det var en smule større end hans krop. Jeg undrede mig over, hvorfor hans hoved var sådan og begyndte at kigge på min lillebitte ven. Det store hoved på hans lille krop hjalp ham i hans arbejde, som vagt ved indgangen til myre-boet. Vil du vide hvordan? Han undersøgte, om myrerne, der forsøgte at gå ind i boet, tilhørte hans familie eller ej, og lod dem ikke gå ind, hvis de var fremmede.

Jeg stødte på ham lidt efter, at jeg havde set ham og bad ham fortælle mig, hvad der skete indenfor. Min lille ven forstod min nysgerrighed og begyndte at fortælle mig om det. Hvad der undrede mig mest var, hvordan myrerne med store hoveder genkendte deres bofæller og lod dem komme ind.


Dørvagt beskytter boet. De er meget dygtige til deres arbejde. Andre myrer er også meget flittige. De udfører alt arbejdet i boet.


Myrer 'taler' til hinanden ved berøring.

Myren: Omar, lad mig først fortælle dig at vi kalder vores familier en 'koloni'. Med andre ord lever vi i samfund kaldet kolonier. En myre kan let afgøre, om en anden myre tilhører dens egen koloni eller ej. Det gør den ved at berøre den anden myres krop med sine antenner, som ligner små tynde stænger, der stikker ud af dens hoved. Antennerne hjælper myren med at genkende fremmede takket være den 'koloni-duft' de har. Er myren en fremmed, så kan vi ikke lukke den ind i vores hjem. Vi kan endda være nødsaget til at bruge magt for at sende den bort.

Omar var overrasket over, at høre om deres perfekte sikkerhedssystem, og undrede sig over, at fremmede der forsøgte at komme ind i boet turde gøre det. Da Omar fortalte det til sin ven, smilede han af Omar, og sagde at der var mange andre ting der ville overraske ham.


Myrer ønsker ikke at fremmede får adgang til deres bo, for det vil true deres sikkerhed. De tøver aldrig med at gå i kamp for at forsvare deres bo og deres venner.

Så sagde Myren: "Lad mig fortælle dig om vores indvendige bo, som du var så ivrig efter at høre om. Vores kolonier består af dronninge-myren, han-myrer, soldater og arbejder-myrer.

Dronningen og han-myrerne fører vores arter videre. Dronningen er større end nogen af os. Han-myrernes pligt er, at få dronningen til at føde nye myrer. Soldaterne er ansvarlige for at beskytte vores koloni, at jage og finde nye steder til vores bo. Den sidste gruppe består af arbejder-myrerne. Arbejder-myrer er sterile hun-myrer.

Det betyder at de ikke kan føde nye myrer. De tager sig af dronningen og hendes babyer, som de rengør og mader. Samtidig skal de også udføre alle de andre opgaver i kolonien. De bygger nye gange i boet, søger efter føde og rengør boet. Arbejder- og soldater-myrerne deler sig også op i mindre grupper blandt sig selv. Nogle af disse er opdrættere, bygningshåndværkere eller føde-jægere. Hver gruppe har sin egen opgave. Mens en gruppe bekæmper fjender eller jager, opbygger en anden gruppe boet, og endnu en gruppe tager sig af oprydning og istandsættelse af boet."

Mens Omars lille ven forklarer alt dette, hører han på ham med forbløffelse og spørger ham så: "Keder du dig aldrig, mens du venter i al den tid ved indgangen til boet?"

Myren svarede: "Jeg er også en arbejder-myre og min pligt her er at arbejde som dørvagt. Som du kan se, er mit hoved stort nok til at dække indgangshullet til boet. Jeg er glad for, at jeg har denne evne, og jeg udfører min pligt med stor glæde. Jeg keder mig aldrig, tværtimod er jeg meget glad for, at jeg beskytter venner fra trusler og stor fare."


Myrer har forskellige opgaver. De arbejder alle meget hårdt med deres opgaver uden et øjebliks hvile.

Omar kunne ikke lade være med at blive forbavset over hans svar. Myrer arbejdede hele tiden med at hjælpe hinanden, uden tanke for sig selv først, og uden nogen problemer - noget mennesker ikke en gang kan håndtere det meste af tiden.

Ud fra hvad hans lille ven forklarede ham, kunne Omar nemt forstå, at arbejdet i boet var perfekt opdelt mellem myrerne. Det var tydeligt, at myrernes liv var meget velordnet, og at alle var nødt til at være uselviske. Så tænkte han på, om de havde kampe blandt sig selv, hvis nogen f.eks. påstod, at de var bedre eller stærkere end andre. Hans ven sagde, at den slags aldrig skete og tilføjede:

"Vi er en stor familie, Omar. Der er ingen jalousi, konkurrence eller egne interesser blandt os. Vi hjælper altid hinanden og gør vores bedste for at tjene kolonien. Alt i kolonien er baseret på opofrelse - at give afkald. Hver myre tænker først og fremmest på sin vens ve og vel, og først bagefter på sig selv. Lad mig give dig et eksempel.


Flittige arbejder-myrer i arbejde.

Når der er fødemangel i kolonien skifter arbejder-myrer straks til fodre-myrer og begynder at fodre andre med den mad, de har i deres reserve-maver. Når der er nok føde i kolonien, bliver de igen arbejder-myrer.

Jeg plejer at høre folk sige, at der er konkurrence mellem levende ting i naturen. Tro aldrig hvad de siger. Vi ved udmærket godt, at vi må samarbejde for at lykkes."

Omar sagde, at hvad myren havde fortalt om sig selv og hans koloni, netop var et rigtigt godt eksempel. Omar var rigtig glad for at vide, at Gud havde skabt myren så uselvisk, hjælpsom og så glad for sine venner. Efter hvad myren havde fortalt ham, besluttede Omar at være mindst lige så betænksom over for andre, ligesom myrerne var, og være den gode person, som Gud elsker.

Det var blevet temmelig sent, og Omar skulle nå i skole. Han fortalte sin ven, at han var nød til at gå, men at han helt sikkert ville besøge ham næste dag.